01-15-2006, 14:50
|
|
neringa
|
Re: Sutuoktinių turto teisinis rėžimas
|

|
|
|
VU Teisės klinika rašė: | Klausimas: Tėvai iki santuokos man dovanojo pinigus, ir aš savo vardu pirkau butą. Šiuo metu norim su vyru imti būsto paskolą, o pardavę tą patį mano butą, pinigus investuoti į namo rekonstrukciją. Ar yra kokia nors sutartis, kuri galėtų apsaugoti mane, kad skyrybų atveju, mano vyras nepretenduotų į tą turto (namo) dalį, kurią aš įnešiau pardavusi tik mano vienos butą?
Atsakymas: Pagal CK 3.89.1.7 str. asmenine sutuoktinių nuosavybe pripažįstamas turtas sutuoktinio įgytas už asmenines lėšas arba lėšas, gautas realizavus jo asmenine nuosavybe esantį turtą, jeigu to turto įgijimo metu buvo aiškiai išreikšta sutuoktinio valia įgyti turtą asmeninėn nuosavybėn. Kadangi pinigai bus skirti bendrai nuosavybei sukurti, galite pas notarą sudaryti povedybinę sutartį, kuri ir nustatytų jūsų turtines teises ir pareigas santuokos metu bei skyrybų atveju. Joje galite numatyti, kad turtas, įgytas tiek iki santuokos, tiek gyvenant susituokus, yra kiekvieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė.
|
|
Mano mama būdama antroje santuokoje kartu su vyru pirko butą, sodą. Ar jos vyras turėjo teisę be sutuoktinės žinios padovanoti pirktą butą ir sodą savo vaikams?
|
|
|
|
|
|
|
|
|